GR  |  EN  |  DE  |  NL
* 25 χρόνια ξενοδοχείο Νέος Ίκαρος!
* 25 χρόνια χαλάρωσης, απόλαυσης και αξέχαστων στιγμών!

Ο αρχαιολογικός χώρος της Αγίας Τριάδας

Ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της κεντρικής Κρήτης, κοντά στη Φαιστό, στις όχθες του Γεροπόταμου, με ξεχωριστή φυσική ομορφιά είναι η Αγία Τριάδα. Βρίσκεται 64 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, στη διαδρομή Ηράκλειο - Αγία Βαρβάρα - Άγιοι Δέκα - Μοίρες - Φαιστός - Αγία Τριάδα, και 3 χλμ. νοτιότερα της Φαιστού. Η βασιλική έπαυλη ή μικρό μινωικό ανάκτορο της Αγίας Τριάδας,

Η Bασιλική Έπαυλη κτίστηκε γύρω στον 16ο αιώνα π.X. (Υστερομινωική ΙΑ). Μετά την καταστροφή των ανακτόρων (1450 π.X.) στη βόρεια πλευρά της έπαυλης κατασκευάστηκε ένα μέγαρο ''μυκηναϊκού τύπου''. Στη Γεωμετρική περίοδο (8ος αι. π.X.) η Έπαυλη ήταν τόπος λατρείας. Ιερό αφιερωμένο στο Δία Bελχανό κτίστηκε κατά την Eλληνιστική εποχή (4ος-1ος αιώνας π.X.). Την περίοδο της Bενετοκρατίας στο χώρο της αυλής της Έπαυλης κτίστηκε ο ναός του Aγίου Γεωργίου του Γαλατά (14ος αιώνας μ.X.).

Photo Gallery


Αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού

Η Φαιστός υπήρξε κατά τους Μινωικούς χρόνους ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του μεγάλου πολιτισμού που αναπτύχθηκε και άκμασε στην Κρήτη κατά την διάρκεια της τρίτης και δεύτερης χιλιετίας π.Χ. και η πιο σημαντική σε πλούτο και δύναμη πόλη της Νότιας Κρήτης.

Η Φαιστός κατοικείται ήδη από τους Νεολιθικούς χρόνους και φτάνει στην μεγαλύτερή της ακμή όταν κτίζονται τα Μινωικά ανάκτορα (15ος αιώνας π.Χ.) και αναπτύσσεται ο μεγάλος οικισμός γύρω από τα ανάκτορα μέχρι την καταστροφή τους στα μέσα του 15ου π.Χ. αιώνα από τους Μυκηναίους εισβολείς.

Τότε η πόλη παρακμάζει, παρότι η κατοίκηση συνεχίζεται μέχρι και τους ιστορικούς χρόνους, οπότε χτίζεται ο ναός της «Μεγάλης Μητέρας» (θεά Pέα), στη Νότια πλευρά του παλαιού ανακτόρου (Αρχαϊκή εποχή).

Photo Gallery


Αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας

Το 1884 άρχισαν οι πρώτες ανασκαφές από τους Ιταλούς αρχαιολόγους και συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα.

Η Γόρτυνα υπήρξε σύμμαχος της Pώμης και γνώρισε μεγάλη ακμή και την λαμπρότερη περίοδο της ιστορίας της ως πρωτεύουσα της Kρήτης και της επαρχίας της Kυρηναϊκής στην Αφρική κατά τη ρωμαϊκή περίοδο (1ος-5ος αιώνας μ.Χ.).

Σε όλη τη διάρκεια των πολύχρονων ανασκαφών γίνονταν και εργασίες συντήρησης και στερέωσης σε αρκετά κτίρια του αρχαιολογικού χώρου. Η περίφημη επιγραφή της Γόρτυνας με τον Kώδικα Δικαίου για λόγους προστασίας της, ενσωματώθηκε και στεγάστηκε σε νεώτερο οικίσκο στον βόρειο κυκλικό τοίχο του Ωδείου.

Ο επισκέπτης αξίζει να προσέξει το «Ωδείο», ένα τυπικό ρωμαϊκό θέατρο του 1ου αιώνα μ.Χ. με δύο βορινές εισόδους και σχεδόν ημικυκλική ορχήστρα πλακοστρωμένη με μάρμαρο λευκό και γκρίζο

Ο επισκέπτης μπορεί, εν συνεχεία, να δει έναν αρκετά ενδιαφέροντα ναό. Πρόκειται για το Iερό των Aιγυπτιακών θεοτήτων, το «Iσιείον» (1ος-2ος αιώνας μ.Χ.) που είναι ένα ορθογώνιος χώρος λατρείας πολλών αιγυπτιακών θεοτήτων ταυτόχρονα, δηλαδή της Ίσιδος, του Σεράπιδος-Διός και του Eρμή-Άνουβι. Τα λατρευτικά αγάλματα των θεών έστεκαν πάνω σε κρηπιδωτό μακρύ βάθρο και υπήρχε και υπόγεια δεξαμενή νερού. Ο ναός αυτός εκφράζει την αιγυπτιακή θρησκευτική επιρροή που ήταν έντονη τους πρώτους αιώνες της χρονολογίας μας.

Photo Gallery


Μονή Πρέβελη

Όταν η φύση έχει τα κέφια της, δημιουργεί πραγματικά «έργα τέχνης»: Ο Μέγας Ποταμός διασχίζει το Κουρταλιώτικο φαράγγι στα νότια του Ρεθύμνου, σχηματίζει μια λίμνη στο τέλος του, περιτριγυρισμένη από φοίνικες, καλαμιές και άλλα δέντρα και τελικά εκβάλει στην αμμουδιά του Λιβυκού Πελάγους που φέρει το όνομα Πρέβελη (ή του Φοίνικα).

Στην παραλία εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο το αναψυκτήριο.

Περπατήστε στη λίμνη μέχρι να φτάσετε στους καταρράκτες του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, κολυμπήστε στα κρυστάλλινα νερά του Λιβυκού πελάγους και θαυμάστε τον εκπληκτικό βυθό της παραλίας.

Πρόσβαση: Ο πλέον ξεκούραστος τρόπος είναι με καραβάκι από τον Πλακιά. Εναλλακτικά, με αυτοκίνητο (ή λεωφορείο από το Ρέθυμνο). Θα οδηγήσετε από Πλακιά προς τη Μονή Πρέβελης και θα συνεχίσετε (ακολουθώντας τις ταμπέλες) μέχρι να φτάσετε σ’ ένα μεγάλο χώρο πάρκινγκ (εκεί κάνει στάση και το λεωφορείο). Από εκεί, αρχίζει μονοπάτι που κατεβαίνει μέχρι την παραλία. Η κατάβαση δεν θα σας πάρει πάνω από 20-30 λεπτά, αλλά η ανάβαση είναι αρκετά κουραστική.

Photo Gallery


Άγιος Παύλος

Η παραλία του Αγίου Παύλου βρίσκεται στα νότια του Ρεθύμνου περίπου 50 χλμ από την Αγία Γαλήνη. Μια ήρεμη αμμώδης παραλία χωρίς φασαρία και πλήθος κόσμου, ενδείκνυται για τους λάτρεις των ήρεμων αποδράσεων.

Οι αρκετά ψηλοί αμμόλοφοι (περίπου 30 μέτρα) στέκονται επιβλητικοί και οδηγούν στην πανέμορφη παραλία, η οποία ειδικά κατά την ώρα που ο ήλιος δύει, μαγεύει τους επισκέπτες. Στην περιοχή θα βρείτε ενοικιαζόμενα δωμάτια και γραφικές ταβερνούλες.

Η επίσκεψή σας στον Άγιο Παύλο θα σας γεμίσει με χαρούμενα συναισθήματα και θα σας βοηθήσει να αποδράσετε από την καθημερινότητα!

Photo Gallery


Αγιοφάραγγο

Το Αγιοφάραγγο βρίσκεται νότια του νομού Ηρακλείου πολύ κοντά στα Μάταλα. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό φαράγγι το οποίο καταλήγει σε μια μαγευτική, βοτσαλωτή παραλία!

Η παραλία αυτή είναι προσβάσιμη μόνο μέσα από το φαράγγι ή με βάρκα από τους Καλούς Λιμένες, γι' αυτό κι έχει διατηρήσει την φυσική ομορφιά της.

Η διαδρομή μέσα στο φαράγγι διαρκεί 15 - 20 λεπτά περίπου και δεν θα σας κουράσει.

Τα νερά της είναι πεντακάθαρα και κρυστάλλινα και το τοπίο πανέμορφο! Αξίζει να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στο Αγιοφάραγγο, ή να κατασκηνώσετε στην όμορφη παραλία του και να αφεθείτε στην ηρεμία της φύσης!

Photo Gallery